29 listopada spotkaliśmy się na warsztatach kulinarnych w Taberna Camarón na ul. Ruskiej. Trzeba przyznać, że knajpka ma klimacik ;-).
Taberna Camarón prowadzona jest przez zaprzyjaźnioną z EL UNIVERSO parę – Marzenę, uroczą aktorkę kukiełkową i Sergio, prawdziwego kucharza z Toledo. Rezultatem tego ekscentrycznego związku jest kwintesencja hiszpańskiej tawerny flamenco oferującej ciekawe potrawy pachnące Hiszpanią.
Tego nam było trzeba w zimowy wieczór!!!
Na warsztatach pojawili się przedstawiciele prawie wszystkich grup: Toledo, Manu Chao, Esmeraldas, El Amazonas, Ingapirca, Machu Picchu, Madrid, Los Andes, Salsa, Inicial i innych.
Po krótkiej pogawędce o tradycyjnych daniach hiszpańskich przeszliśmy do sedna sprawy, czyli degustacji tapas, które przygotował dla nas Sergio. Pięknie podane przez uśmiechnięte camareras dania pysznie komponowały się z odrobiną sangrii lub wina. Było naprawdę wybornie!
Później wybrane przez nas słuchaczki sprawdzały się w roli tłumaczek, bo zostały „zatrudnione” do tłumaczenia rozmowy, którą odbyliśmy z Sergio na temat tradycji chodzenia na tapas, tzw: ir de tapeo.
Na koniec miał miejsce konkurs polegający na odgadnięciu jak największej ilości składników specjalnie przyrządzonej na tę okazję przystawki. Było dużo śmiechu, fajnych nagród, no i ponowna degustacja especialidad de la casa.
Nam się podobało, kursantom jeszcze bardziej – już pytają o następna imprezę 😉
A my mamy dobrą wiadomość. Na następne warsztaty tym razem związane z Bożym Narodzeniem zapraszamy już za 2 tygodnie – 14 grudnia na godz. 18.00.
¡Hasta la vista!
Dorota i David